De små digte - og div. strøtanker.

2017-ændring!

Som tiden da løber - vi har allerede længe været i 2017.  Har ændret min indstilling til tiden fra at være "tiden går/løber" til "Tiden Kommer."  Ser frem til den resterende tid, så ændringen er grundet disse færre og færre livsdage, der er tilbage. De bør bruges forstandigt - og underfundigt!

Og så er 2018 også gået - rart at være her endnu, men jeg er begyndt at gå til flere og flere begravelser, men det hører alderen til. Selv bli'r jeg, om alt går vel, 80 i år i juni måned. Det er dog noget.
Min far blev 87 (Og han røg, snuste og fik sin dram til det sidste) - men oldefar blev 97, så jeg håber at slægte ham på. Han blev i en alder af 95 interviewet af H. P. Hansen (Folkemindesamleren) og var fortsat frisk - rart at tænke på.

Skriver fortsat på lidt af hvert - også rart at skubbe ufærdiggjorte ting foran sig !!
Skyggebillede!

Dagens tekst!

Mattæus 7.14 - - "og snæver er den port og trang den vej, som fører til livet" - men 2016 ligger lige derude og venter, så "just walk."

Bogudgivelse

Seneste nyt er, at jeg er ved at udgive en digtsamling "Tanker fra udkanten" på forlaget mellemgaard. Den udkommer den 11. maj. Ret spændende - også disse anmeldelser. Jeg har lidt sommerfugle i maven.
Prøver at indsætte forlagets pressemeddelelse, så man lige kan se, hvad de skriver.

Årets træf!


 
Også i 2014 blev det til, at vi mødtes - denne gang i Kruså ved fætter Svend og Ruth. Vi er her alle endnu, hvilket vi så glædede os over på en skøn dag med sol, udflugter, god mad - og ikke mindst vin. Dejligt! Håber, at vi alle er her endnu i 2015!

Kørte med lillebror Bent. Vi tog en udflugt på hjemvejen via Sønderborg, hvor vi mødtes med nevø Søren + viv. Han spenderede (Søren) en luksusmiddag.  God dag i det hele taget!

Godt i gang med 2014.

Endelig blev det så lidt vinter, hvilket faktisk er rart om end det er kold, for det blæser også lidt. Alligevel går vi ud i det, hunden og jeg til hverdag, os alle i weekenden. Vi har helt sikkert godt af det, og som vor Agnes (Det er hunden) da nyder det og flintrer af sted. Rart med en glad hund.

Apropos glæde, så må vi ikke glemme, at vi får det bedre, når alle andre har det godt - ej heller at verden er venlig, hvis du også er det. Mange ting er ret enkle, hvilket Einstein i sin tid også udtalte sig om flere gange. Han har også sagt, at der er to måder at leve livet på. Den ene er, som om ingenting er et mirakel. Den anden er, som om alting er et mirakel. Vælg selv - og forresten tror jeg på mirakler, på Engle, på Vorherre og på, at troen kan flytte bjerge. Det lever jeg ret godt med, for det gi'r ro i sindet og rimelig nattesøvn, hvilket er en forudsætning for et godt liv. Husk at sove - og faktisk er det natten til hverdag, du skal sove i - at sove mere i weekenden gør ikke, at man indhenter det forsømte. Dog er en middagslur med til at reparere på nattens mangel !

Nytårs-tanker.

Så er 2013 snart gået - alt for hurtigt, men det er man jo ikke herre over. Tiden er lige glad med dig, hvilket er værd at tænke på. Vi bør nynne lidt mere hver dag, så vi spreder gode vibrationer. (Det er derfor du ikke nødvendigvis skal synge - det kunne måske give det modsatte resultat).

Har lige aktiveret den bedste julegave, som jeg fik af mit livs elskede. Det var 10 høns og én hane, som Folkekirkens Nødhjælp har videregivet til en fattig familie. Ret rart at tænke på, at den slags gaver gi's -  og findes !

Ønsker godt nytår til alle, som kommer denne vej forbi !


Familietræf !

Vi holdt familietræf (for de mere voksne) ultimo maj måned. Faktisk er vi ikke så mange tilbage i flokken, men vi trives, og det var muntert at mødes på Aarhus-kanten hos "Klezmer Duo," der bor ret så skønt med en drøm af en have rundt om "hytten," der ligger for enden af en stille villavej.
Vi får en masse godt snak + mad, laver en lille udflugt (I år Marselisborg Slotspark) og slutter af med kaffe. Dejligt program - positiv stemning hele dagen, og vejret var fint.
Jeg tog en masse billeder - (faktisk 99) - hvor nogle var af familien - andre af alle disse ting, jeg får øje på. Vedhæfter et enkelt eksempel.

Næste år skal vi til Kruså - spændende - men langt væk for en hjemmefødning som undertegnede, men pyt - mødes skal vi, om muligt!
Fra værtsparrets have.

Forårstanker 2013.

Startede i tirsdags en debat på "Ordet er Dit" på DR1 vedr ULVE !

Jeg synes nemlig ikke, at vi skal have ulve i Danmark. Hvad skal vi med dem - de kan kun medføre ulykker. Mange mennesker er med ét blevet nervøse for at færdes i naturen. Vi har masser af skønne skove og hedestrækninger, hvor man altid har kunnet færdes frit og uden at være bange for rovdyr. Der er shelters, hvor man kan overnatte, teltpladser m. v., for slet ikke at tale om skovbørnehaver, ligesom der er masser af stisystemer til cykling, ridning, løbetræning, nat-orienteringsløb. Alt vil blive påvirket. Det er ikke kun husdyr ulven kan finde på at overfalde, især hvis man udviser angst og løber - så er man byttedyr!

Man må ikke bære kniv eller andet våben til selvforsvar - man må ikke dræbe ulven, hvis den ta'r ens husdyr eller hund!

Føler trang til at skrive det, som min fortids matematiklærer skrev i margenen ved mine afleveringer af opgaver - der stod "HFEM."

Det betyder: "HVAD FANDEN ER MENINGEN."
Om angsten, der kan udløses af tåbelige politikere og embedsmænd.

Mod årets slutning 2012

Som tiden da løber af sted - et år er som intet, hvilket det ikke var engang, for da var tiden uendelig, dagene meget, meget længere og alting lå og ventede ude i fremtiden.  Det gør meget så stadigvæk, men det meste ligge nu bagude. Faktisk ret rart. Der er ting, man ikke længere skal, der er ting, som nu er uendeligt ligegyldige, fordi værdierne er blevet anderledes, og fordi livet ikke ligger i at være underlagt mode og sære trends, der skal gøre os ens, skabe kunstige behov, skabe vækst, vækst og atter vækst.

Måske skulle vi finde andre veje og nøjes med mindre? Det ville også hjælpe på de knappe ressourcer, men - det er ikke just det, man prædiker. Hvornår mon nok er nok? Det finder vi sikkert ud af engang, når det måske er for sent.

Foreløbigt siger jeg i al ydmyghed tak - og det gør jeg hver dag - folder mine hænder og siger tak. Jeg er nemlig tilfreds med det lidet, jeg har, for det er mere end nok, om end det er halvgammelt og nedslidt - faktisk ligner det mig en hel del.

Tænk sig at være pensionist og ikke skulle storme rundt og søge at gøre alle tilpas, men bare leve for at være et ærligt og et kærligt menneske.

Det betyder ikke, at man skal finde sig i alt, men at man stadigvæk skal kæmpe for det, man har kært. "Kamp skal der til, skal livet gro," skrev Kaalund i sangen "Jeg elsker den brogede verden." Ergo kæmper jeg videre og holder mig vågen. Sovende kommer man ikke ret langt, men - nattesøvnen er noget helt andet! Den skal passes! Husk det !

27. december 2012.

På vej mod det kommende - hvad det så end er !

Fordi det nu er flagdag i morgen, 2 digte.


Det første digt:

Flagdag.  (Skrevet i 2009)

 

I dag er det flagdag

måske derfor, at det blæser

så det ses tydeligt

at der flages for de døde

 

for minderne

 

måske også derfor

det regner tårespor

som tegner denne dag

ligesom de spor

der aldrig slettes

i de berørte sjæle

 

mødre - fædre

venner - kærester

og hustruer

måske en enkelt politiker

 

sært, at det kan synes nødvendigt

at der altid skal kæmpes

for at freden kan bevares

 

vil gå og hejse et flag

for freden

 

ikke for krigen !

Det andet digt:

Flagdag 2011

Så er vi i september

efterår

også for de kommende døde

som fejres nu den femte.

 

Vi er jo en krigsførende nation

sært egentlig

for vi er fredelskende

lille Danmark

nu med "Flagdag"

så vi hejser Dannebrog

for de døde

og for dem, hvor døden venter

så vi flager for os alle.

 

"Drik ud dit glas, thi døden på dig venter"

sådan skrev jeg på vægge, mure og

endda på visse skorstene

for mange, mange år siden.

 

Malede forresten også kors

altid de samme steder

så jeg kunne genkendes

uden at blive det.

 

Graffitti kendtes næsten ikke

dengang - men nu

hvad skal jeg sige -

 

budskabet er faktisk det samme

så skænk op - gør dig rede

hejs dit flag nu den femte!

 

VI VIL FRED HER TIL LANDS !

(Endnu en dansk soldat er død, har man meddelt i dag.)


Bagklogskab -

er en pudsig ting. Nu her, efter at jeg har haft brand i huset,
har jeg selvsagt måttet rydde op. Under denne oprydning
fandt jeg en artikel,som jeg vist ikke havde fået læst. Den var
fem år gammel og havde overskriften:
                       
                      "Er du ved at drukne i dit eget rod."

Ret muntert - havde jeg læst den dengang, så havde der ikke været
så meget at famle rundt i - derfor denne overskrift !

En anden, og meget aktuel tanke i relation til begrebet "Bagklogskab,"
udspringer på grund af denne atomkraft, som nu gi'r fornyet debat. Sidder og hører en genudsendelse om den første atombombe over Hiroshima.
Der blev 25 år efter bomben  lavet en radioudsendelse, som nærmest er historisk, og som er så bevægende, at jeg immervæk sidder og græder.

Hvad der drages frem i lyset er så skrækkeligt, at man ikke kan forestille sig det. Bl. a. også alle de løgne, fortielser og trusler, som bagefter blev
præsenteret/præsteret af især USA.

Alle facts præsenteres stille, roligt og sagligt, så sagligt, at det netop gør ondt. Det, der skete bagefter, udløste mere had end selve bomben.

Og så nu, hvor Japan igen måske rammes af strålingsproblemer, sidder jeg og føler mig ret utryg på deres vegne - sølle nation - sølle vi andre, hvis der virkelig sker katastrofer omkring diverse atomreaktorer.

Alle burde høre denne udsendelse.
Kun meget lidt vil være tilbage.

20 år efter !

ja - ja - det er også en romantitel på efterfølgeren til " De Tre Musketerer"
af Alexander Dumas, men MIN overskrift refererer til, at jeg er ved at rydde op i notater, små papirlapper, diverse betragtninger nedfældet i ny og næ. Pudsigt at dykke ned i skuffer, skabe og charteques.
Én af de ting, jeg fandt var fra 1990, hvor jeg åbenbar var på et eller andet kursus, hvor vi blev bedt om at notere, hvad vi kunne lide - og ikke kunne lide. LIKES and DISLIKES. (Det var nok på et kursus i forretningsengelsk - var på et sådant engang) Pudsigt, at tingene ikke har ændret sig ret meget:

Likes:
Nature, Thunderstorms, Mozart, Cats, Classic musik, Individuality, To paint pictures, born in the back of my mind, Sculpturing in wood, Practital jokes (when nice), Dreams, Writing poetry, Knowledge, To live in the country, Autum, Spring, Christmas, Deep nights doing nothing, Gardening, Honesty, Love, Solitary life, Red wine, Ghosts, Leonard Cohen, To walk by the sea, Books - and "The love of my life."

Dislikes:
Football, Television, Rectification, Ignorance - and maybe a few other things. 

Hvor om alting er, så er det rart at være i live - "To live" - det burde måske have været med.

Kan godt lide, at der er flest "Likes" - det gi'r helt sikkert er bedre og mere muntert liv!

At jeg kan lide mine børn er en så selvfølgelig ting, at jeg ikke ville nævne det dengang - nu er der så kommet et barnebarn til - ret godt!

Nå, ja - så er der jo kommet en hund ved navn AGNES med under "Likes."

Drillenissen.

Faktisk har jeg en drillenisse, og han er spærret inde det meste af året, hvor han sidder inde i et glas og kukkelurer, men i december slippes han fri, for også nisser skal opleve, at det er Jul.

Han er en ældre og absolut barnlig sjæl,  der nøjes med at gemme briller, nøgler, stoppe diverse  CD-ere i emballager, hvor de absolut ikke hører hjemme, og så han han finde på at synge - hvilket han ikke kan. Det lyder skrækkeligt, så jeg må gribe til truslen om, at han vil blive deporteret retur til glasset, hvis han ikke tier.
Det gør han så - og julefreden breder sig varsomt, men lidt efter er avisen blevet væk, min bedste fyldepen forsvundet og min øloplukker er ikke til at finde.

Sådan er det at have en drillenisse. Faktisk ret muntert.

Og så hedder han Theodor, men sig det ikke til nogen!
Her står han så og skuler, denne Theodor!

Du skal huske - Digt brugt ved en begravelse.

Til eftertanke til os, der er tilbage.

Du skal huske det
at alle dine dage
bli'r til et helt liv

og livet er, hvad
vi gør vore dage til

derfor er nu'et
den mulighed, vi har
så lev i fred med dig selv
så du kan gi' til andre

det er dig, der er Riget
her på jorden
egentlig ret enkelt
og alt, hvad du bli'r
eller er blevet
har du skabt med dine tanker

det er derfor, at du
skal være forandringen
så tænk på, hvad du tænker over
og brug kærligheden som våben

kærligheden overvinder alt !

 


Tekst vedr. det oprindelige digt anvendt
i en debat på det hedengangne digte.dk

(Vi ved, at ord har magt, at negativitet  
får din sjæl til at skrumpe, men dybt
inde sanser vi, at skal tingene bestå,
så må vi samarbejde og bruge næste-
kærligheden som våben mod had og  
intolerance)


(Du bli'r ikke blot det, du spiser, men  
sandelig også det, du tænker - og laveste  
fællesnævner er ikke altid den mest optimale,
så tænk positivt - det skaber harmoni!)

I østen stiger solen op.

En strøtanke!Der er egentlig nok at være bange for.

Det er derfor du aldrig skal være det.

Du ved jo intet om fremtiden - kun om
her og nu. Har du det OK, så vær glad!

Konturer mod den kommende vinterdag.

Billede af en hyrde.


Hyrde og hyrde er to ting. Fårehyrden har vi altid kendt, men er der noget, der hedder "Fugle-hyrder." Der er fuglefængere, men er der også hyrder.

Har lavet et billede over emnet - om end denne hyrde ser mig lidt skummel ud, men jeg tror, han er OK. Filosoferer også lidt over, om fuglene er det samme, men det er en anden sag.

Billedet har været længe undervejs - startede vist på det i juni - ude i mit køkken endda - så der har været rod temmelig længe. Det er vist det femte billede på det samme lærred, og det er en pudsig tanke, at kun jeg ved, hvad der gemmer sig under fuglebilledet. Der har været en del forskelligt, men nu stopper jeg !
Fugle-hyrden på arbejde.

Fra et af de øde steder i skoven!


Det er pudsigt at vandre rundt - især i mørkningen - eller bedre om natten. Alt bli'r anderledes, lydene, lugten af alle ting, væsenerne - og ikke mindst du selv, fordi alting opleves anderledes, når lyset ændrer sig.

Rar fornemmelse, og der er ikke meget at være bange for. Du er som regel den eneste, der vandrer rundt i en skov ved nattetide. I al fald er det sjældent, at jeg har mødt nogen.

Når man møder et sådant træ i mørkningen, så er det lige før man tænker på Eventyret om Ringen og disse vandrende træer, der hed "Enterne."

Så er er åbne skove !

I denne weekend må køres der, hvor der ellers er forbudt at færdes med bil. Har allerede kørt masser af kilometer og indfanget stemninger og samlet en del svampe - især kantareller.

Og så er disse arealer med indeklitter og enebærbuske absolut skønne.

(Har skrevet et Haiku-digt om kantarellerne)
Gemt inde i skoven er der store åbne arealer.

Om at få fred i sindet.


Glem dig selv og se dig om
så du kan opdage dig selv

gå på rejse i naturen
og bliv væk
så du kommer til syne
fordi du lykkeligt glemmer
at du er til
og så, med ét,
er det

voldsomt ramt kan du stå
fordi du bli'r en del af alle ting
så du mærker træernes kærtegn
deres blide berøring af dine kinder

urternes, blomsternes, buskenes
forsøg på favntag gennem dufte
så du voldført bare står der

og er dig. 

 
Fra skovsøens bred.

Tanker ved højlys dag.

Synes, den virkelige verden er så nær
når den uvirkelige stilles
til salg, som nu i dag

resterne flyder
børn er som dukker
farverne bortviskede
og alting kan undværes

det eneste virkelige
synes at være virkeligheden

gad vide, om den kunne ændres
hvis folk begyndte at se

udstillet tomhed gør ondt
i hjertevarme sjæle
Fra dagens rodekasse.

Finder ensomhedens tomhed.


Går blandt tusinder
indsnuser alle disse billeder
dufte af nutid og trængsler
ser, hvor de klumper sig sammen
så jeg må vige udenom

børnene er det værste
oversete står de dér
ensomme med deres hænder i ryk
plagende ånder måske

men ses vil de
fordi kærligheden synes borte
Sjæle på udsalg.

Kasser på en markedsplads - 1

Sælsomt, hvad man kan finde - se - i disse kasser, hvor alt muligt er udstillet - er til salg.
Det glitrer i sommerlyset - det skjuler sig i skyggen - ligesom livet i
disse dage.
Faktisk venter vi på regn, men - når der nu skal være sommerfest -
er det nu rarest at vejret også er lunt i betrækket.
Små vindmøller i plast.

At søge er underfundigt -

og til tider finder man - eller også bli'r man fundet.
Måske endda af det, man søger - eller også finder
man noget helt andet, og så undres man.

Undren er roden til udvikling, til at søge mere - eller
rettere - efter mere !

Til tider må man dog bortgå - beskæmmet, fordi der
ikke er noget væsentligt at finde, men også det gi'r
jo årsag til undren = godt nok.

Man lærer altid af livet - af at se - af at undres !
Glemte fodtrin i et hjørne på livets marked.

Faktisk kan man snildt vandre ind i en rapsmark
ad et sprøjtespor og så opleve duften af de gule
blomster.

Kan være ret skønt, når duggen er faldet !

På vej ind i en duft.

Drømmen til en lun aften i maj.Vandring på en majaften

stille indsnuse dette kærtegn

rapsmarkens fortryllende parfume


og den opståede længsel

er ikke spontan

 

født for længe siden

ønsket om elskov

om vandring ind i det gule land

til eventyrlejet

og denne duft af dig

blandet med rapsmarkens poesi

Fra kanten af rapsmarken.

Ikke Haiku - Ikke Aforismer - Blot tanker

1)    Kan huske dit kys
       En sonate af Mozart
       Og livet blev født

2)    Pudsede briller
       Gjorde udsynet bedre
       Også livssynet

3)    En dag blev jeg væk
       Mødtes i favntag med dig
       Fandt mig selv igen

4)    Kan altid høre det
       Frimærkers fald mod jorden
       Underfrankering

5)    Skrot reklamerne
       Kend barnet i dit hjerte
       Nyd at være til

6)    Mit hjerte driller
       Selv driller jeg mit hjerte
       Engang er det slut

7)    Giv dig altid tid
       Fordybelse skal der til
       Bliv væk i dig selv

8)    Mit hjem er mit slot
       Husets indre favner mig
       Freden sænker sig

9)    Fra indre stilhed
       fødes det dyrebare
       tanken for næsten

10)  I dag strejf af liv
       Solens varslede forår
       Mit hjerte blev varmt
   

11)  Går ikke til ro
       Sætter mig tit og lytter
       Glæden banken på

12) Føler mig ensom
      alle steder på nær ét
      hos min elskede

13) Prøv at forstå det
      Han findes i alle ting
      Frygt ikke livet


14) Guds plan, din vilje

      Tilfældighedernes spil

      Så er din vej vist.

 

15) Angstens mørke sted

      Oplys det fra dit indre

      Tal sagte med Gud.

 

16) Find mål for dit liv

      Der er en plan, kun for dig

      Find den og brug den.

17) Det, som du søger
      finder ofte vej til dig.
      Døden dog altid.

18) At vide sværdet
      anbragt over hovedet
      forbedrer livet.

19) Er genkendelsen
      Sjælenes dybe genklang
      Lad den så fødes

20) At skrive er godt
      Mere end du selv fødes
      Undren udvikler 

21) Er du firkantet
      Inde i hovedet dit
      Så kører det skidt    

Forårsskovbund i baghaven

| Svar

Nyeste kommentarer